Orkideler, ince belli uzun gövdeli narin yapıları, zarif çiçekleri ve göz alıcı güzellikleri ile görenleri hayran bırakır. Asaletin ve özenin sembolü orkide bakımı, hassasiyet gerektirir. Salepgiller familyasından olup, Orchidaceae (Orkideler) ailesine mensuptur. İç mekânların süs bitkisi listesinde yer alarak ilk üçteki sıralamasını korur. Orkide bakımı, özenli ve düzenli yapılır. “Orkide bakımı nasıl yapılır?” hakkında merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarına; zengin ürün yelpazesine sahip Çiçekte Sanat’ın, sizler için hazırladığı içeriğin devamından ulaşabilirsiniz.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

İç mekân bitkilerinin kıymetli üyesi, 800’ü aşkın muazzam çeşitliliğiyle dünya geneline yayılır. Tropikal iklim çiçeğinin her yerde yetişmesindeki en önemli unsur ise orkide bakımı için elverişli koşulların sağlanarak ihtiyaçlarının düzenli şekilde karşılanmasıdır. Estetik duruşuyla öne çıkan orkide çiçek açtığı dönemlerde benzersiz bir güzelliğe bürünür. Midi orkide bakımı konusunda uygulanması gerekenler, standart çeşitler ile benzerlik gösterir. Sıcaklık, nem, ışık, sulama, saksı ve toprak özellikleri gibi tüm faktörler, orkide bakımı sırasında önemlidir.

  • Orkide bakımı genel hatlarıyla ele alınmadan önce, bitkinin belli başlı özelliklerine göz atarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
  • Orkideler fuşya, beyaz, mor, sarı, pembe, mavi gibi birbirinden muhteşem renkleri ile cezbedici bir görünüm sergiler.
  • Tropikal iklimlerin bitkisi, çok yıllıktır.
  • İklim koşullarına elverişli yapıları sayesinde düzenli ve doğru orkide bakımı uygulanan süs bitkileri, dünyanın her yerinde yetişir.
  • Normal şartlarda yılda iki defa, orkide bakımı sayesinde üç ya da 4 kez çiçek verme potansiyeline sahiptir.
  • Mini orkide bakımı sırasında, çiçeklenme dönemi geçen bitkilere, ilk budama işlemi yapılabilir.
  • Aydınlık ve havadar ortamları sevmesine karşın, direkt güneş ışığına duyarlıdır.

Orkide Toprak ve Saksı Özellikleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Temiz, saf ve içten duyguların temsilcisi bitkiniz için hazırlayacağınız orkide bakımı toprağı ve saksısı büyük önem taşır. İhtiyacı kadar suyu topraktan alır. Ancak uzun süre ıslak kalırsa, ilk başta kökleri zarar görür. Saksıda orkide bakımı sırasında, tabanda su birikirse, kökler çürür ve bitkiyi öldürür. Yüksek drenaj kabiliyetine sahip orkide toprağı, suyu hızlıca süzer ve köklerin hava alarak çiçeğin sağlıklı gelişmesi için uygun zemini yaratır.

Kütükte orkide bakımı, doğal ortamlarda yaşamayı seven süs bitkileri için elverişlidir. Mini, midi ve standart özellikli tüm orkidelerin, ışık alan şeffaf saksılarda bakılması önerilir. Köklerinin sığacağı kadar dar ve küçük saksılar idealdir. Yaşam alanlarını renklendirerek büyüleyici bir atmosfer yaratan küçük orkide bakımı, midi ve büyük türlere göre daha narindir. Drenajlı orkide bakımı toprağı, yeni yetişen bitkilere uygundur. Suyu hızlı ve pratik şekilde tahliye eden deliklerin ideal sayıda ve büyüklükte olması gerekir.

Özel günleri muhteşem görünümüyle taçlandıran orkideler, sonsuz sevgi hislerinin, aktarılmasını sağlayan mükemmel bir hediye alternatifidir. Sevgiliye, eşe, sözlüye, nişanlıya, iş arkadaşına, dosta ya da iş ortağına hediye olarak tercih edilen özel bir süs bitkisidir. Orkide bakımı hakkında önemli ipuçları edinerek birçok kişinin yoğun ilgi gösterdiği estetiğin kraliçesine en iyi şekilde bakabilirsiniz. Orkide bakımı ile ilgili detaylı bilgileri edindikten sonra, Çiçekte Sanat’ın özgün konseptinden hem kendiniz hem de değer verdikleriniz için mükemmel seçimler yapabilirsiniz.

Orkide Bakımında İdeal Ortam Koşulları Nelerdir?

“Orkide bakımı nasıl olur?” sorusunu merak edenler için ideal ortam koşullarının sağlanması önceliklidir, şeklinde yanıt verilebilir. Elverişli şartları meydana getiren hususlar, canlı çiçek bakmaktan zevk alanlara büyük keyif verir. Orkide bakımı, bitki severler açısından hobiden öteye geçer ve vazgeçilmez bir tutkudur. Şık, gösterişli ve naif bitkinizin genel olarak ihtiyaç duyduğu koşullar aşağıdaki gibidir:

Sıcaklık ve Nem

Sıcaklık ve nem dengesini sağlayarak orkide bakımı ortamını elverişli hale getirebilirsiniz. Oda sıcaklığının 17 ila 22 derece aralığında olması yeterlidir. -Doğrudan güneşe maruz bırakılan bitkiler, telafisi mümkün olmayacak şekilde zarar görebilir. İdeal sıcaklık değerlerine ve bitkiyi yakmayan bir güneş açısına özen gösterilirse, göz alıcı güzellikte çiçekler açar. Aydınlık ve ılık bir ortam kışın orkide bakımı için önemlidir. Ofiste ya da evde orkide bakanlar, toprağın tamamen kurumasına izin vermeyerek ideal nem dengesini korumaya dikkat edebilir.

Orkide Havalandırma

Havalandırma unsuru, orkide bakımı konusunda ayrı bir öneme sahiptir. Kapalı mekanlardaki düzenli hava sirkülasyonu, gelişime büyük katkı sağlar. Yaz, kış fark etmeksizin her mevsim, orkidelerin bulunduğu odanın havalandırılmasını gerekir. Rüzgârlı ve soğuk havalarda pencere önünden alınması, cereyandan uzak kuytu ve aydınlık bir köşeye konumlandırılması tavsiye edilir. Bir tablo kadar etkileyici beyaz orkide bakımı, farklı renklere sahip türler gibi temiz havaya ihtiyaç duyar. Aşırı havasız, kuru, soğuk ya da sıcak ortamları sevmeyen bitkinin uzun ömürlü olması için orkide çiçeği bakım önerilerini dikkate alabilirsiniz.

Işık Miktarı Nasıl Ayarlanmalıdır?

Orkide bakımı konusunda hassasiyet göstererek ışık miktarını kolayca ayarlayabilirsiniz. Güneş ışığını seven narin türün, doğrudan güneş ışığıyla karşı karşıya kalmak istemediği bilinir. Yakıcı olmamak kaydıyla tül perdenin ardından süzülen güneş ışığını almasında ise herhangi bir mahsur yoktur. Cezbedici aurasıyla gönülleri fetheden mor orkide bakımı için gerekli uygulamalar, diğer tüm orkidelerle aynıdır.

Orkide Nasıl Yerleri Sever?

Orkide bakımı, fazlasıyla narin yapıya sahip bitkiler açısından ayrı bir önem taşır. Nadide duruşunu, belirli dönemlerde açan mis kokulu çiçekleri taçlandırır. Siz de orkidenizin bulunduğu yeri doğru seçerek zarafetin temsilcisine uzun ömürlü bir yaşam alanı oluşturabilirsiniz. Orkide bakımı hususundaki önemli detaylardan biri de türün, düşük ışık bitkisi olduğunu bilmekten geçer. Hediye gelen orkide bakımı, ilk birkaç saat boyunca, kaplı olduğu poşetin içinde kalmasıyla başlar. Gri görünen köklerin az miktarda suya ihtiyacı bulunur. Yeşil kökler ise su istemiyor demektir. İlk aşamada saksı ve toprak değişimi yapmak doğru değildir. Kökler saksıyı iyice sardığında ve çiçeksiz zamanlarda, değişim yapılır.

Orkide Bakımı Püf Noktaları

Orkide bakımı püf noktaları arasında birçok faktör bulunur. Doğru ve düzenli sulama, budama, çoğaltma gibi işlemler de önemlidir. Doğru uygulamadan kastedilen; sulama miktarı ve zamanı, gübreleme oranı ve zamanı, budama koşulları ve zamanı, çoğaltma yöntemi ve zamanı anlamlarına gelir. Bitkinin yapısına elverişli uygulamalarla orkide bakımı yaparken hem mevsim hem de çiçek açma dönemleri dikkate alınır.

Bir diğer önemli husus ise tatile giderken orkide bakımı detaylarıdır. Özellikle yaz aylarında dik açıyla ve sert biçimde gelen güneş ışığı doğrudan değil, dolaylı şekilde bitkiye sunulabilir. Evden ayrılmadan hemen önce orkidenizi yeterli oranda sulayabilirsiniz. Bitkinin alt bölümüne ise gereksinim duyacağı nemi sağlayan bir su kaynağı bırakmanız gerekir.

Orkide Nasıl Sulanır Sulanır?

Yazın artan sıcaklarla beraber su ihtiyacının arttığını, orkide bakımı yapanlar gayet iyi bilir. Sprey şişesiyle püskürtme yöntemini tercih ederek çiçekler dışında kalan yaprakları ve saksı toprağının üst kısmını ıslatabilirsiniz. Kireçle barışık olmayan bitkilerin sağlıklı gelişimi için orkide sulama işleminde, içme ya da arıtma suları kullanılır. Sulama ve püskürtme zamanı, sabah erken saatlerde yapılır. Nazikçe uygulanan daldırma da orkide bakımı sulama yöntemlerinden biridir.

Orkide Budaması Yapmak

Orkide bakımı sırasında Eylül-Kasım ayları, budama için elverişli bir dönemdir. Ölen yaprakların temizlenmesini sağlar. Orkide yaprak bakımı, budama işlemi ile mümkün hale gelir. Böylece bitki kuru, cansız, solgun ve dökülmek üzere olan yapraklardan kurtulur. Budama orkidenin çiçeklerine ve gövdesine zarar vermeden gerçekleştirilen bir orkide bakımı uygulamasıdır. Çiçeklerin sap kısmı koyu renkli ise gövdeye yakın kesilir.

Orkide Nasıl Çoğaltılır?

Orkide bakımı, çoğaltma işlemini de bilmeyi gerektirir. Bazen üremek bazen de bitkinin kötüye giden durumunu kurtarmak üzere, orkidelerin toprağın üzerine doğru kök verdiği görülür. “Keiki” ismiyle adlandırılan yeni kök, steril bir makasla nazikçe kesilerek gövdeden ayrılır. Muhteşem görünümüyle yaşam alanlarına eşsiz bir hava katan bitkilerin, evde orkide bakımı yöntemiyle çoğaltılması mümkündür. Aynı zamanda çelik uygulaması ya da orkidenin köklerindeki minik yavrunun alınarak çoğaltılması da mümkündür. Ekim yapmadan önce orkidenizin saksısına, su geçirgenliği yüksek drenajlı toprak koymanız ve diğer tüm detayları adım adım adım uygulamanız önerilir.

Orkidem Çiçek Açmıyor!

Sevginin, asaletin, gücün ve zarafetin sembolü orkide bakımı, her yönüyle özen gerektirir. En ufak bir ihmalin yanı sıra uygulamalardaki eksiklik ya da fazlalık, bitkiye zarar verir. Düzenli orkide bakımı yaptığınız halde orkidemin çiçeklerine ne oldu diye düşünebilirsiniz. Çiçekleriyle nefes kesen güzelliğini yitirdiğinde, hemen panik yapmanıza gerek yoktur. Orkide bakımı sırasında karşınıza çıkan durum, yaklaşık 6 ay süren dinlenme fazının başlangıcı da olabilir.

Doğru orkide çiçeği bakımı sayesinde bitkinizin yılda minimum iki kez çiçek açtığını görebilirsiniz. Gereksinim duyduğu koşulların eksiksiz sağlanması durumunda ise yıl boyunca maksimum 3 ya da 4 defa çiçek açması dahi mümkündür. Çiçek açmayarak zor durumda olduğuna dikkat çeken orkide çiçeğinin bakımı sırasında yapraklarına, gövdesine ve gelişimine dikkat ederek sorunun erken dönemde tespit edebilirsiniz. Küsen orkideyi canlandırmak için aşağıda belirtilen adımları takip ederek kuruyan orkide bakımı uygulanır:

  • Orkide bakımı sırasında yapılan yanlışlıklar ya da besin yetersizliği gibi hususlar, bakteriyel, mantari ve viral hastalıklara yol açabilir. Böyle durumlarda zirai ilaç uygulaması yapılır.
  • Köklerin yeterince hava almamasına ya da uzun süre ıslak kalmasına yol açan drenaj yetersizliği giderilir.
  • Sterilize edilen keskin makaslar ile kökler hassas biçimde çürüklerden temizlenir.
  • Drenajlı toprağı yenilendikten sonra orkidenin nazik biçimde, cam veya şeffaf saksılara alınması tavsiye edilir.
  • Hastalıklı çiçekler bitkiden hızla uzaklaştırılır.
  • Küçük ve dar formlu saksılar, sağlıklı gelişimi destekler.
  • Kuruma, solma eğilimi olan orkideler için sulama miktarını ve nem seviyesini azaltmanız önerilir.
  • Orkide bakımında, her gün aynı saatte sulama yapılması önemlidir.

Duyguların dilini yansıtarak manevi değeri yüksek hediye alternatifleri arasında yer alan orkidelerin muhteşem çeşitlerini, Çiçekte Sanat’ın nadide koleksiyonunda bulabilirsiniz.